Zupa jest rozgrzewająca, syta i esencjonalna.
1 udo z królika zalać 3,5 litra zimnej wody i zagotować. Następnie zdjąć z powierzchni szłam, dodać 2 spore szczypty soli, kurkumę, 2 pokrojone ząbki czosnku i sporo oregano - gotować 40 minut. Po tym czasie do wywaru dodać 100 gram przepłukanego, brązowego ryżu, 2 pokrojone marchwie, kawałek selera korzennego, tymianek, czarny, mielony pieprz i sporo słodkiej papryki - gotować dalsze 30 minut. W dalszej kolejności do zupy dodać zamrożony sos z pieczonego indyka oraz koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze 10 minut. Zupę posypać suszona bazylią, podawać z wiejską śmietana.
Uwaga:
Sos powstały z pieczenia, np.: indyka warto jest zamrozić i później dodać do przygotowywanej zupy jako tzw. "smak".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz