niedziela, 8 lutego 2015

Zupa krem z pasternakiem

            Kawałek łopatki wieprzowej (około 0,5 kg.)  zapeklować w soli, czarnym, mielonym pieprzu, czosnku, oregano i rozmarynie na 3-5 dni. Po tym czasie mięso umieścić w garnku i gotować w 3,5 litrach posolonej wody 30 minut. Następnie wyjąć je, pokroić  w małe kawałki  i wraz z ekologiczną  marchwią, cebulą oraz kilkoma ziemniakami  gotować po przykryciem dalsze 45 minut. Po tym czasie do zupy dodać przetarty, gotowy  pasternak ze słoika  i  wszystko zmiksować.
           Zupę podawać ze smakową oliwą z oliwek, posypaną natką pietruszki.

Uwaga:
Pasternak ma pietruszkowo-cytrynowy smak;  można go kupić w działach sklepów z żywnością dla dzieci.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz