Gdzie są chłopcy z tamtych lat.....a z nimi grochówka?
Może być dziś na obiad.
Udo z kurczaka zalać 3,5 litrami zimnej wody, zagotować, zebrać szłam, posolić, dodać kurkumę, parę ziaren ziela angielskiego i liści laurowych - gotować 40 minut. Następnie do wywaru dodać 3 pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, 200 gram przepłukanych w wodzie połówek łuskanego grochu, esencję do duszonych dań bez konserwantów i sztucznych barwinków, tymianek, cząber i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem dalsze 30 minut. W międzyczasie pokroić dobrej jakości lekko podsuszoną, parzoną kiełbasę i dodać ją do gotującej się zupy na ostatnie 10 minut. Po tym czasie zupę wyłączyć, wsypać do niej 2 łyżki tartego, suszonego majeranku i całość trzymać jeszcze pod pełnym przykryciem 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz