Zagnieść i wyrobić: 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostkę pokrojonego, zimnego masła, 3 łyżki tartego sera parmigiano reggiano, około 1/2 szklanki zimnej wody. Zrobić z ciasta 2 kule, obsypać je mąką, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek, a następnie nakładać na niego dowolny farsz. Wybrałem wędzonego łososia z koperkiem oraz szpinak (wcześnie rozmrożony) z dodatkiem masła, posypany serem parmigiano reggiano. Placki z farszem zwijać jak roladę i krajać w poprzek w 1 cm. talarki. Piec na blasze w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni około 30 minut.
Uwagi: Do ciasta należy dodać tylko tyle zimnej wody, aby zlikwidować jego kruszenie się. Dodanie do ciasta powyższego sera zastępuje sól i nadaje mu wytrawny smak. Ser parmigiano reggiano to tylko częściowo odtłuszczone mleko krowie, sól i podpuszczka - bez konserwantów.
Talarki, na drugi dzień, doskonale smakują z piwem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz