sobota, 28 lutego 2015

Wytrawne talarki

        Zagnieść i wyrobić: 3 szklanki mąki pszennej, 1 kostkę pokrojonego, zimnego masła, 3 łyżki tartego sera parmigiano reggiano, około 1/2 szklanki zimnej wody. Zrobić z ciasta 2 kule, obsypać je mąką, zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, każdą kulę ciasta rozwałkować  na cienki placek, a następnie nakładać na niego dowolny farsz. Wybrałem wędzonego łososia z koperkiem oraz szpinak (wcześnie rozmrożony) z dodatkiem masła, posypany serem parmigiano reggiano. Placki z farszem zwijać jak roladę i krajać w poprzek w 1 cm. talarki. Piec na blasze w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni około 30 minut.

Uwagi: Do ciasta należy dodać tylko tyle zimnej wody, aby zlikwidować jego kruszenie się.  Dodanie do ciasta powyższego sera zastępuje sól i nadaje  mu wytrawny smak. Ser  parmigiano reggiano to tylko częściowo odtłuszczone mleko krowie, sól i podpuszczka - bez  konserwantów. 
            Talarki, na drugi dzień,  doskonale smakują z piwem. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz