Kilogram skrzydełek kurczaka posolić, dodać pieprz cayenne, oregano, rozmaryn, tymianek oraz dwa gotowe mini sosy barbecue wymieszane z olejem, a następnie wszystko zamarynować i przełożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia zamarynowane skrzydełka położyć na blasze do pieczenia i piec około 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 stopni. W trakcie pieczenia skrzydełka obrócić na drugą stronę.
Kurczaka podawać z ziemniakami z wody oraz gotowanymi, tarkowanymi burakami polanymi organiczną oliwą z oliwek extra virgin wraz z mielonym, czarnym pieprzem.
Uwaga: Gotowe mini sosy barbecue można otrzymać w sieciach fast food. Stanowić będą bazę do dalszych poszukiwań kulinarnych, w tym przypadku są uczestnikiem marynaty.
Wśród skrzydełek zaplątało się udo z kurczaka, no cóż bywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz