wtorek, 17 lutego 2015

Skrzydełka barbecue

          Kilogram skrzydełek kurczaka posolić, dodać pieprz cayenne, oregano, rozmaryn, tymianek oraz dwa gotowe mini sosy barbecue wymieszane z olejem, a następnie  wszystko zamarynować i przełożyć na noc do lodówki.
          Następnego dnia zamarynowane skrzydełka położyć  na blasze do pieczenia i piec około 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 stopni. W trakcie pieczenia skrzydełka obrócić na drugą stronę.
          Kurczaka podawać z ziemniakami z wody oraz gotowanymi, tarkowanymi burakami polanymi organiczną oliwą z oliwek extra virgin wraz z mielonym, czarnym pieprzem.
Uwaga: Gotowe mini sosy barbecue można otrzymać w sieciach fast food. Stanowić będą bazę do dalszych poszukiwań kulinarnych, w tym przypadku są uczestnikiem marynaty.
              Wśród skrzydełek zaplątało się udo z kurczaka, no cóż bywa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz