Matjasa przepłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem i położyć na talerzu. Ozdobić pokrojoną w plastry szalotką, posypać koperkiem oraz polać oliwą z oliwek extra virgin. Gotowe.
Uwagi: Matjas przed połowem nie może mieć więcej niż 1 rok życia, a co za tym idzie nie zdążył stać się osobnikiem dojrzałym płciowo: nie zawiera ikry lub mleczu. Ten śledź może pochodzić wyłącznie z Holandii, jest chroniony prawem handlowym, przetwórstwo to pilnie strzeżona tajemnica.
W Polsce dominują śledzie małosolne a'la matjas, które w przeciwieństwie do matjasów zawierają mniej drogocennych tłuszczów, wymagają moczenia i kupuje się je jako oddzielne płaty.
2 matjasy wiąże na końcu ogon, w smaku są delikatne i posiadają zwartą konsystencję. Jedyny minus to cena. Matjasy są 3 razy droższe od śledzi a'la matjas, no ale nie o ilość przecież chodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz