wtorek, 24 lutego 2015

Jambalaya z boczniakami

            Jambalaya  to ważne danie kuchni Luizjany. W jego skład obowiązkowo wchodzą: ryż, kurczak, kiełbasa, krewetki i pomidory. Powinny się tam także znaleźć warzywa tj. cebula, seler naciowy, papryka. W mojej wersji ich nie ma, bo nie wszyscy te warzywa lubią. Zamiast  pojawiły się boczniaki królewskie.
           3 piersi  kurczaka posolić, dodać 2 pokrojone ząbki czosnku, nasmarować kurczaka oliwą i przełożyć  na noc do lodówki. Po tym czasie, w sporym garnku,  przygotowaną pierś wraz z czosnkiem na małym ogniu usmażyć - raczej poddusić, dodać bulion drobiowy (miałem domowy, zamrożony z indyka), 300 gram białego, długoziarnistego ryżu, a następnie gotując, całość podlewać na bieżąco gorącą, przegotowaną wodą, aby ryż nie przywarł do garnka. Gdy ryż będzie miękki dodać podgotowaną, pokrojoną w plastry kiełbasę, 1 łyżeczkę  suszonego oregano, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, 3 krople tabasco, 6 obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów/kartonik przecieru pomidorowego - gotować dalsze 7 minut.  Po tym czasie do garnka przełożyć obrane krewetki, wlać 1 łyżkę sosu rybnego - gotować ostatnie 7 minut.
           Równocześnie pokroić w plastry boczniaka królewskiego oraz szalotkę - usmażyć.
           Jambalaye podawać z boczniakami.



                              

                            




                                                                             


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz