3 piersi kurczaka posolić, dodać 2 pokrojone ząbki czosnku, nasmarować kurczaka oliwą i przełożyć na noc do lodówki. Po tym czasie, w sporym garnku, przygotowaną pierś wraz z czosnkiem na małym ogniu usmażyć - raczej poddusić, dodać bulion drobiowy (miałem domowy, zamrożony z indyka), 300 gram białego, długoziarnistego ryżu, a następnie gotując, całość podlewać na bieżąco gorącą, przegotowaną wodą, aby ryż nie przywarł do garnka. Gdy ryż będzie miękki dodać podgotowaną, pokrojoną w plastry kiełbasę, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 2 łyżki słodkiej papryki w proszku, 3 krople tabasco, 6 obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów/kartonik przecieru pomidorowego - gotować dalsze 7 minut. Po tym czasie do garnka przełożyć obrane krewetki, wlać 1 łyżkę sosu rybnego - gotować ostatnie 7 minut.
Równocześnie pokroić w plastry boczniaka królewskiego oraz szalotkę - usmażyć.
Jambalaye podawać z boczniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz