środa, 25 lutego 2015

Wieprzaczek

             Około 1,2 kg schabu wieprzowego natrzeć 2 szczyptami soli, przyprawić 2 pokrojonymi  ząbkami czosnku, suszonymi ziołami prowansalskimi, natrzeć olejem z pestek winogron i wstawić na noc do lodówki.
             Po tym czasie schab obłożyć plastrami solonej/przyprawionej słoniny, posypać kurkumą, słodką papryka w proszku oraz suszonym lubczykiem, po czym mięso wsunąć do foliowego rękawa do pieczenia, zamknąć rękaw z obu stron klipsami  i całość piec w piekarniku bez termoobiegu najpierw 60 minut w temperaturze  180 stopni, a następnie 30 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno odpoczywać dodatkowe 30 minut.

Uwagi:    Obłożenie mięsa słoniną zapobiega jego wysuszeniu. Schab jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam z bułką posmarowaną masłem, plastrami żółtego sera, marynowaną papryczką chili, oliwkami, keczupem i majonezem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz