wtorek, 3 lutego 2015

Placki serowe

           Najlepsze na świecie placki serowe  sprzedają w restauracji Kaunas na Wesołej.
           Dziś wieczorem moja kolej. Jak zwykle pomysł przyszedł z produktów, które już posiadam, a przynajmniej mam większość z nich.
          25 dkg. białego sera zetrzeć na tarce  i  połączyć z oddzielnie rozkłóconymi  3 jajkami.  Do wymienionych produktów dodać 1 łyżkę cukru pudru, 1/2 paczki proszku do przygotowania budyniu waniliowego oraz 3 łyżki mąki pszennej   i  wszystko razem   dobrze wymieszać. Powstała masa nie może być, ani zbyt rzadka - bo placki będą rozpadać się na patelni , ani zbyt gęsta - bo będą twarde.  Placki smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni na zloty kolor.  Przed podaniem, przy pomocy papierowego ręcznika, usunąć z nich  nadmiar tłuszczu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz