środa, 4 lutego 2015

Zupa grzybowa

            W rzeczywistości jest to połączenie trzech rodzajów zup: rosołu, zupy serowej oraz grzybowej rozumianej ściśle.
            8 plastrów suszonych borowików namoczyć na 2 godziny w ciepłej wodzie. Przygotować mięsny wywar: udo z kurczaka, mostek wołowy i szyję z kaczki zalać 4,5 litrami zimnej wody, zagotować, zdjąć powstały szłam, przyprawić 3 sporymi szczyptami soli, 10 ziarnami kolorowego pieprzu, kurkumą, rozmarynem, oregano, tymiankiem oraz 1 ząbkiem posiekanego czosnku i  gotować na małym ogniu pod pełnym przykryciem 70 minut. Po tym czasie do wywaru dodać namoczone  borowiki wraz z zalewą po nich pozostałą,  pokrojone w paski warzywa: marchew, pietruszkę  oraz w całości kawałek pora i przypaloną na ogniu cebulę - gotować dalsze 30 minut. Następnie do grzybowego rosołu dodać makaron i opakowanie serka topionego, np.: śmietankowego lub gouda  i  gotować jeszcze około 10 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.
           Zupa jest gotowa.



                                                                                 

                                                                             

                                                                               

                                                                           

                                                                             





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz