8 plastrów suszonych borowików namoczyć na 2 godziny w ciepłej wodzie. Przygotować mięsny wywar: udo z kurczaka, mostek wołowy i szyję z kaczki zalać 4,5 litrami zimnej wody, zagotować, zdjąć powstały szłam, przyprawić 3 sporymi szczyptami soli, 10 ziarnami kolorowego pieprzu, kurkumą, rozmarynem, oregano, tymiankiem oraz 1 ząbkiem posiekanego czosnku i gotować na małym ogniu pod pełnym przykryciem 70 minut. Po tym czasie do wywaru dodać namoczone borowiki wraz z zalewą po nich pozostałą, pokrojone w paski warzywa: marchew, pietruszkę oraz w całości kawałek pora i przypaloną na ogniu cebulę - gotować dalsze 30 minut. Następnie do grzybowego rosołu dodać makaron i opakowanie serka topionego, np.: śmietankowego lub gouda i gotować jeszcze około 10 minut, aż ser całkowicie się rozpuści.
Zupa jest gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz