200 gram ziarna sorgo przepłukać i namoczyć w zimnej wodzie na noc. 1 kilogram łopatki wieprzowej pokroić w kostkę, zapeklować w soli, mielonym czarnym pieprzu, oregano, rozmarynie oraz czosnku i pozostawić w lodówce na noc. Następnego dnia w garnku, w tej samej wodzie, ugotować sorgo, co zajmie około 40 minut. Odcedzić. Równocześnie na patelni obsmażyć przygotowaną łopatkę. Przygotować garnek, przełożyć do niego przesmażoną łopatkę - bez tłuszczu, zalać gorąca wodą (aby przykrywała mięso) i gotować około 40 minut pod przykryciem. Po tym czasie do garnka z gotującym się gulaszem przełożyć ugotowane sorgo, dodać słodką mieloną paprykę, lubczyk oraz butelkę przecieru pomidorowego i gotować wszystko pod przykryciem jeszcze 30 minut. Tak przygotowany gulasz podawać z gotowanymi ziemniakami, posypany natką pietruszki.
Sorgo jest zbożem, uprawianym głównie w krajach Trzeciego Świata, bez potrzeby stosowania nawozów. Jest bogatym źródłem białka. zawiera m.in. żelazo i wapń.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz