czwartek, 12 lutego 2015

Tłusty czwartek, czyli święto pączka

          400 gram twarogu sernikowego, 4 jajka, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczkę aromatu waniliowego, 1 łyżkę octu jabłkowego połączyć i dokładnie wymieszać. Do przygotowanej masy dodać  2 szklanki mąki pszennej  oraz  2 łyżeczki proszku do pieczenia  - wszystko dokładnie wyrobić. Rozgrzać w garnku (najlepiej żeliwnym) 1 litr oleju i smażyć w nim małe pączki, aż całe  zbrązowieją.
Uwaga: Pączki nakładać do garnka przy pomocy 2 małych łyżeczek i  taką wielkość powinny mieć przed smażeniem. Niestety "moja restauracja" popełniła błąd, bo używaliśmy dużych łyżek i  co tu mówić, po usmażeniu, niektóre pączki w środku pozostały surowe.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz