sobota, 31 stycznia 2015

Papryki florinis w wiejskiej śmietanie

          Sobota to dzień przyjazdu Gospodyni na targ, z rożnymi wiejskimi specjałami. Dziś kupiłem u niej prawdziwą śmietanę, a że miałem już  papryki florinis postanowiłem coś z tych produktów  przyrządzić.
          Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, w poprzek pokroić. Czerwoną i żółtą cebulę oraz czosnek pokroić. Wszystkie składniki smażyć 10 minut.  W kubku dokładnie wymieszać 4 łyżki śmietany i 1 łyżkę keczupu. Tak przygotowanym sosem polać usmażone, gorące warzywa. Podawać z pieczonym kurczakiem barbecue oraz ziemniakami.
         Papryka florinis pochodzi z Grecji, czerwienieje po 15 sierpnia. Jest podłużna, łagodna w smaku i szczególnie dobrze nadaje się do nadziewania serem i zapiekania.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz