sobota, 10 stycznia 2015

Kotlet w polskiej panierce

Z piersi  kurczaka  wyciąć kotlety, posolić, dodać odrobinę czarnego pieprzu, oregano, przyprawy gyros, wmasować w nie olej  i wstawić do lodówki na całą noc.
Na tradycyjną polska panierkę składa się mąka pszenna, rozkłócone jajko oraz tarta bułka.
I zaczynamy. W pierwszej kolejności  zamacerowany jak powyżej kotlet obtaczamy w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej - w mojej wersji z dodatkami: ekologicznymi otrębami żytnimi i czarnym sezamem. Następnie tak przygotowane  kotlety umieszczamy na patelni w sporej ilości rozgrzanego oleju rzepakowego. Smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
Kotlety podałem z pieczonymi ziemniakami  i ekologiczna marchewka gotowana na parze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz