niedziela, 18 stycznia 2015

Kotlety z karkówki wieprzowej z patelni żeliwnej

            Podstawa to dobrej jakości mięso.
            Karkówkę  pociąć w kotlety o grubości  1 cm. Następnie odrobinę posolić i dodać ulubioną przyprawę; ja zastosowałem Arizona Smokey Rub (sól morska jodowana, papryka wędzona, cukier brązowy, czosnek, chili, rozmaryn, papryka, pieprz, tymianek, kmin rzymski). Przyprawione kotlety pozostawić  na noc w lodówce.
           Kotlety obsmażyć z obu stron na patelni żeliwnej, a następnie dopiec na tej samej patelni w piekarniku bez termoobiegu pod przykryciem 30 minut.
           Kotlety jedliśmy z ziemniakami puree, sałatą lodową polaną sosem będącym połączeniem pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych,  majonezu, keczupu, jogurtu i  przyprawy czubrica.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz