W misce umieszczamy i łyżką mieszamy: 2 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 3 płaskie łyżki kakao, 1 potarkowaną na grubych oczkach tabliczkę mlecznej czekolady i pół szklanki cukru.
W pojemniku umieszczamy i krótko miksujemy: 1 szklankę mleka, pól szklanki oleju i 1 jajko.
Całość łączymy i miksujemy na niskich obrotach do chwili, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza.
Do 2/3 wysokości wypełniamy masą foremki papierowe do muffinek, umieszczamy je w odpowiedniej formie do wypieków i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku z termoobiegiem.
Muffinki dobrze smakują z lodami waniliowymi i lekko kwaśną bita śmietaną. No i oczywiście kawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz