czwartek, 15 stycznia 2015

Naleśniki z mięsem

I.   Naleśnikowe ciasto: 3 szklanki maki pszennej, 3 szklanki mleka, 1 szklanka wody - najlepiej gazowanej, 2 jajka, 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, szczypta soli. Powyższe składniki zmiksować, a ciasto wstawić na 1 lub parę  godzin do lodówki.
II.  W garnku  smażyć drobno pokrojoną czerwoną cebulę, a 5 minutach dodać 1 ząbek czosnku, odrobinę soli, czarny pieprz, oregano, rozmaryn, tymianek, i cząber. Po zrumienieniu dodać ulubione mięso mielone, garnek przykryć przykrywka - usmażyć, a na koniec dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego i smażyć jeszcze 5 minut.
III.  Na specjalną patelnię do naleśników (najlepiej sprawdza się patelnia teflonowa 25 cm.) łyżką wazową wlewać przygotowane wcześniej ciasto naleśnikowe. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
IV.  Naleśniki nadziewać mięsem i gotowe.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz