czwartek, 1 stycznia 2015

Perliczka noworoczna

Perliczka  ma  neutralny smak  i  nie zawiera zbyt dużo tłuszczu.
Moja świeża perliczka ważyła  1,3 kilograma.
Ptaka tylko trochę przyprawiłem używając soli i czarnego mielonego pieprzu. Następnie obłożyłem go plastrami wędzonego boczku, aby nie wysechł podczas pieczenia. Można było także zamiast boczku zastosować słoninę. Tak przygotowana perliczka w towarzystwie 3 pokrojonych jabłek powędrowała w zamkniętym naczyniu żaroodpornym  do piekarnika bez termoobiegu o temperaturze 170 stopni na 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie upieczony ptak odpoczywał jeszcze 20 minut.
Perliczkę zjedliśmy z niewielką ilością ugotowanego białego ryżu oraz gotowanych i startych buraków, a także jabłek pozostałych z pieczenia.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz