Dziś wyprawa do Indii (garam masala) i na Bliski Wschód (bulgur)
2 piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, czarnym pieprzem, natrzeć olejem i wstawić do lodówki na kilka godzin lub noc.
Do stalowego garnka wlać 1 łyżką oleju rzepakowego i przesmażyć pokrojoną w pióra cebulę i czosnek. Po 4 minutach dodać przygotowane kawałki kurczaka i dusić wszystko pod przykryciem do miękkości - około 10 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, na cebulę, czosnek i kurczaka rozsypać 4 łyżki mąki pszennej, przemieszać, uzupełnić 2 szklankami przegotowanej, gorącej wody, dodać 2 łyżki przyprawy garam masala i ponownie gotować na wolnym ogniu około 7 minut, często mieszając. Równolegle kaszę bulgur kilkakrotnie przepłukać, a następnie ugotować do pożądanej miękkości. Podawać z kiełkami z grochu cukrowego przesmażonymi na skwarkach z solonej słoniny.
Na przyprawę garam masala składają się zmielone: sól, słodka papryka, cynamon, kurkuma, goździki, ziele angielskie, pieprz czarny, kardamon, kmin rzymski, kolendra, papryka chili. Jest to przyprawa dość pikantna o złożonym smaku.
Bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Zawiera dużo kwasu foliowego potrzebnego zwłaszcza dla kobiet w ciąży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz