Mięso z łopatki wieprzowej zmielić. Posolić, dodać pieprz ziołowy, majeranek, rozmaryn, tymianek i ulubiona mieszankę przypraw do mięsa mielonego. Odstawić do lodówki na parę godzin lub na noc.
Przed smażeniem namoczyć w zimnej wodzie czerstwą pszenna bułkę, po parunastu minutach odsączyć ją z nadmiaru wody, dodać ją wraz 3 łyżkami oleju do mięsa i dokładnie wszystko wyrobić. Aby kotlety były bardziej soczyste do wyrabianego mięsa dodać 0,5 szklanki zimnej wody - na około 0,8 kg mięsa.
Kotlety smażyć z obu stron po około 9 minut na średnio rozgrzanym oleju. Przyozdobić je kawałkami żółtego sera. Oddzielnie ugotować kaszę jęczmienną według przepisu oraz krótko obgotować brokuły. Poprzez staranne wymieszanie majonezu, keczupu i pokrojonego ogórka kiszonego zrobić sos. Kaszę polać oliwą z oliwek extra virgin, a całość posypać odrobiną czarnego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz