czwartek, 22 stycznia 2015

Śledzie w oleju

        Śledzie to nie jest zwykłe jedzenie. To jest słony czips, tylko ponoć zdrowszy. To  dodatek do sałatki, tylko jakby  najważniejszy. To ryba, którą tutaj lubimy prawie wszyscy.   Mówią, że  jesteśmy śledzikami, no cóż, jedlibyśmy w takim razie samych siebie.
        0,5 kg. lekko solonych śledzi matias  wymoczyć  około 3 godzin, w co pół godziny zmienianej zimnej wodzie. Śledzie wytrzeć do sucha papierowym  ręcznikiem, pokroić w 3 centymetrowe kawałki i ułożyć w litrowym szklanym słoiku. Następnie przykryć  je pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą, dodać 2 pokrojone ząbki czosnku, 1 łyżkę suszonej  bazylii,  wszystko zalać dobrej jakości olejem - wymieszać  i  wstawić do lodówki na 1 dzień.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz