sobota, 24 stycznia 2015

Udziec indyka gotowany w rękawie do pieczenia

2 udźce  indyka bez skóry i kości natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką w proszku, majerankiem, tymiankiem, lubczykiem, czosnkiem oraz olejem. Zamarynowane udźce przełożyć do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie zagotować w sporym garnku wodę i umieścić tam, w specjalnym rękawie do pieczenia, przygotowane wcześniej  mięso. Rękaw należy na  końcach spiąć odpowiednimi  klipsami. Ja użyłem klipsów dołączanych  do  torebek na  mrożonki. Udźce gotować na małym ogniu 2 godziny.
Indyka podawać z ziemniakami puree, kiszoną kapustą  i  zsiadłym mlekiem.
Uwaga: Sos powstały z indyka można po ostudzeniu zamrozić. Stanowi  doskonały dodatek do przygotowywanych  mięs  i  zup.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz