wtorek, 20 stycznia 2015

Kurczak w sianie

Udka z kurczaka przyprawić (sól morska, czarny pieprz, kurkuma, czerwona słodka papryka, oregano, rozmaryn) i wmasować 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin z czosnkiem i ostra papryczką. Pozostawić w chłodnym miejscu na 3 godziny.
Przygotować garnek żeliwny. Na spodzie garnka  porozrzucać pokrajaną soloną słoninę,  następnie ułożyć warstwę siana, dalej ułożyć przygotowane wcześniej udka, dodać 2 pokrajane ząbki czosnku, zalać wszystko połową szklanki cydru, całość przykryć słomą oraz przykrywką i wstawić bo piekarnika bez termoobiegu rozgrzanego do 180 stopni na 2 godziny - 1,5 kilograma udek kurczaka. Podawać z puree selerowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz