Tuszkę kaczki bez podrobów zalać w garnku zimną wodą (do 2/3 wysokości kaczki) i zagotować. Zebrać szłam z powierzchni, posolić, dodać 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz trochę tartego oregano i gotować 1,5 godziny na małym ogniu pod pełnym przykryciem. Po tym czasie do garnka z kaczką dodać 1 łyżkę uniwersalnej przyprawy - bez glutaminianu sodu i gotować kolejne 30 minut. Następnie wlać 1 szklankę cydru i gotować ostatnie 30 minut. Kaczkę podczas gotowania parę razy przewrócić, w razie potrzeby dolać gorącej wody.
Po ugotowaniu mięso kaczki oddzielić od kości i rozłożyć je do salaterek. Pozostały po kaczce rosół przecedzić, rozprowadzić go z żelatyną (zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu) i przelać do salaterek, aby przykrył mięso. Galarety w salaterkach ostudzić, zafoliować i umieścić w lodówce na noc.
Fajnie jest otworzyć rano lodówkę, wyjąć galaretę i zjeść ją z chrupiącym chlebem.
Uwaga:
W związku z tym, że kaczka jest mięsem tłustym polecam usunięcie z powierzchni schłodzonej galarety powstałego tłuszczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz